Wat is Stellar (XLM)?

Wat is Stellar (XLM)?

Stellar is een cryptocurrency die werd gelanceerd in 2014 door Jed McCaleb, mede-oprichter van Ripple, met als doel snelle en goedkope internationale betalingen mogelijk te maken. Het platform achter Stellar maakt het gemakkelijk om geld over de hele wereld te verzenden en ontvangen, zonder tussenkomst van banken of andere financiële instellingen. Het primaire doel van Stellar is het helpen van mensen die geen toegang hebben tot financiële diensten, zoals bankrekeningen, om toch veilige en betaalbare transacties te kunnen uitvoeren.

Hoe werkt Stellar?

Stellar maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk van computers, ook wel nodes genoemd, om transacties te verifiëren en vast te leggen in een openbaar grootboek, de Stellar blockchain. Dit grootboek wordt voortdurend bijgewerkt en gedeeld met alle nodes in het netwerk, waardoor er geen centrale autoriteit nodig is om transacties goed te keuren.

De native cryptocurrency van het Stellar-netwerk is de XLM. Deze kan worden gebruikt om transactiekosten te betalen en wordt ook gebruikt als brugvaluta bij het uitwisselen van andere cryptocurrencies of fiatvaluta’s. Transacties op het Stellar-netwerk worden meestal binnen enkele seconden verwerkt en de transactiekosten zijn slechts een fractie van een cent, wat het ideaal maakt voor microbetalingen en internationale transacties.

Voordelen van Stellar

  • Snelle transacties: Transacties op het Stellar-netwerk worden meestal binnen enkele seconden verwerkt.
  • Lage transactiekosten: De transactiekosten op Stellar zijn slechts een fractie van een cent, waardoor het ideaal is voor microbetalingen.
  • Decentralisatie: Stellar is een gedecentraliseerd netwerk dat geen centrale autoriteit nodig heeft om transacties goed te keuren.
  • Financiële inclusie: Stellar richt zich op het helpen van mensen die geen toegang hebben tot traditionele financiële diensten.

Gebruik van Stellar

Stellar wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

  • Internationale betalingen: Stellar maakt het mogelijk om snel en goedkoop geld over de hele wereld te verzenden.
  • Tokenisatie: Bedrijven kunnen op Stellar tokens uitgeven die de waarde van fysieke activa vertegenwoordigen, zoals vastgoed of goud.
  • Decentrale uitwisseling: Stellar heeft een ingebouwde decentrale uitwisseling waar gebruikers verschillende cryptocurrencies en fiatvaluta’s kunnen uitwisselen.

Conclusie

Stellar is een veelbelovend project dat tot doel heeft om financiële inclusie te bevorderen en snelle, goedkope transacties over de hele wereld mogelijk te maken. Met zijn focus op decentralisatie, lage transactiekosten en snelle transacties, heeft Stellar al veel aandacht getrokken van zowel investeerders als bedrijven die op zoek zijn naar betere manieren om geld te verzenden en ontvangen. Als je op zoek bent naar een cryptocurrency met een duidelijke missie en sterke technologie, is Stellar zeker een om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *